Alex Munts

Mijn naam is Alex Munts. Ik ben 47 jaar. Mijn opleiding tot neuroloog heb ik in het academisch ziekenhuis in Leiden, het LUMC, gedaan. Daar heb ik me ook verder gespecialiseerd in bewegingsstoornissen waaronder dystonie. Toen ik in 2009 mijn opleiding had afgerond, ben ik gaan werken in het Spaarne Gasthuis in Haarlem en Hoofddorp. Na daar 11 jaar met veel plezier gewerkt te hebben, was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Het was al langer mijn ambitie om een gespecialiseerde kliniek voor mensen met bewegingsstoornissen op te zetten. Ik was dan ook erg blij toen vorig jaar de mogelijkheid zich voordeed om dit te gaan doen.

In welk ziekenhuis bent u werkzaam?

Ik werk niet in een ziekenhuis, maar bij de Excellent Klinieken, dat is een ZBC oftewel zelfstandig behandelcentrum. De Excellent Klinieken heeft twee locaties, namelijk in Dordrecht en Zoetermeer. Ik ben op beide plekken werkzaam.

Hoeveel dystonie patiënten ziet u op uw polikliniek?

Op mijn vorige werkplek had ik 80 mensen met dystonie onder behandeling. Daar zit ik nu nog lang niet, dat heeft nog wat tijd nodig. Nieuwe mensen zijn in ieder geval van harte welkom! Misschien goed om te noemen dat behandeling in onze kliniek onder verzekerde zorg valt en dat een eventuele eigen bijdrage voor rekening van de kliniek komt. Met andere woorden, de zorg wordt net als in een ziekenhuis gewoon vergoed.

Welke vorm van dystonie behandelt u het meest?

Het meest voorkomende type dystonie in mijn praktijk is cervicale dystonie. De meest voorkomende behandeling is botulinetoxine.

Injecteert u zelf botuline of wordt dit door verpleegkundig specialisten gedaan?

Ik doe het zelf. Ik doe dit met echografie zodat ik kan zien dat ik in de goede spier zit.

Welk type botuline wordt geïnjecteerd?

In principe gebruiken we Dysport. Indien noodzakelijk kan ook met een ander merk behandeld worden.

Welke boodschap wil u de dystonie patiënten meegeven?

Dat als mensen met dystonie nog niet behandeld worden de verschijnselen en ook de kwaliteit van leven met de juiste behandeling fors kunnen verbeteren! U bent daarvoor van harte welkom bij de Excellent Klinieken! Doe dat uiteraard wel in overleg met uw huisarts of neuroloog.

Tot slot

Als u het nog niet bent, overweeg lid te worden van de Dystonie Vereniging! Het is belangrijk dat dystonie meer bekendheid krijgt. De Dystonie Vereniging werkt daar hard aan.