Masterstudent geneeskunde liep halve marathon voor Yannick (16)

Een halve marathon lopen om geld in te zamelen voor deelname aan de Paralympische Spelen door Yannick Paredis, patiënt met gegeneraliseerde dystonie. Dat deed Saar Lagerweij, masterstudent geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, op 7 maart. De dag waarop Yannick 16 jaar werd.

In een persoonlijk record van 1:48 liep Saar Lagerweij de halve marathon van Haren in Groningen. Daarmee zamelde ze € 1.500,00 in als steun voor Yannick bij de start van zijn sportieve carrière in het paratafeltennis. Saar doet in het UMC Groningen onderzoek naar hersenstimulatie bij mensen met gegeneraliseerde dystonie. Zij loopt stage bij het expertisecentrum voor bewegingsstoornissen, geleid door neuroloog Marina de Koning-Tijssen.

Doel sluit aan bij onderzoek

“Het idee ontstond toen mijn oom een marathon ging lopen voor stichting Kika voor kinderen met kanker. Toen ik mijn collega, arts Martje van Egmond uit Groningen, vertelde dat ik graag een halve marathon wilde lopen voor een doel dat aansloot bij mijn onderzoeksopdracht, kwam zij met het idee om Yannick te ondersteunen. Hij was enorm verrast, omdat het de eerste
keer was dat iemand van buitenaf zich wilde inzetten voor zijn doel: meedoen aan de Paralympische Spelen. De hele afdeling neurologie in Groningen heeft naderhand taart van hem gehad, omdat we allemaal hadden bijgedragen aan de sponsorloop.”

Met het geld financiert Yannick zijn tafeltennisambities, zoals deelname aan buitenlandse toernooien, verblijfkosten en reis- en materiaalkosten. In 2024 hoopt hij mee te kunnen doen aan de Paralympische Spelen in Parijs, maar mocht dat nog te vroeg komen, dan toch heel graag in 2028 in Los Angeles.

Succes van DBS

Saar Lagerweij start binnenkort met haar promotieonderzoek via het expertisecentrum voor bewegingsstoornissen in Groningen. Haar onderzoeksvraag is: hoe kan het dat de ene patiënt veel baat heeft bij Deep Brain Stimulation, terwijl de ander nauwelijks verschil ervaart? “Ik ga onderzoeken of we vooraf beter kunnen voorspellen voor welke groep patiënten de operatie het meeste
effect heeft. Welke factoren zijn hierop van invloed? Ook ga ik onderzoeken welke therapie na de operatie het meeste resultaat oplevert. Zodra er iets bekend is, breng ik jullie op de hoogte.”

Wilt u bijdragen aan de sportieve ambities van Yannick? Kijk dan op https://www.yannickparedis.nl/uw-steun en neem contact op met zijn moeder Sandra de Werdt (06 122 255 97).