De eerste online patiëntendag

Een superleuke en nuttige manier om bij elkaar te komen

“Normaal kan ik nooit naar de Nationale Dystoniedag, maar nu kan ik er online toch bij zijn”, reageerden verschillende leden van de vereniging via de chat tijdens de eerste online dystoniedag. Hoewel het even wennen was om elkaar niet te ontmoeten op een mooie locatie, waren de reacties op de online dystoniedag op zaterdag 21 november ronduit positief.

In een studio in Tilburg kwamen ruim 150 dystoniepatiënten ‘bijeen’ tijdens de online dystoniedag. Vanwege de coronamaatregelen konden alleen het bestuur van de vereniging, de gastsprekers en dagvoorzitter Rens Merkelbach fysiek aanwezig zijn. “Binnen alle mogelijkheden van deze tijd een superleuke en nuttige manier om bij elkaar te komen”, reageert Monika van der Geld-Susijn naderhand via de facebook-pagina van de vereniging.

35 jaar

Vooraf hadden alle deelnemers via de post een pakketje met thee, chocolade, nootjes, ballonnen en een groeipapiertje ontvangen. Op deze manier konden de leden toch samen vieren dat de Dystonie Vereniging dit jaar 35 jaar bestaat. Alleen had niet iedereen door dat het groeipapiertje zaadjes bevatte, die uitgroeien tot een plantje. “Het groeipapiertje staat niet alleen voor groei van de vereniging, maar ook voor persoonlijke groei”, legde voorzitter Robert Scholten van de Dystonie Vereniging uit.

Het programma bestond uit een presentatie van revalidatiearts Kees Hein Woldendorp over voeding en leefstijl en het Sit Smart Dieet en een filmpje over bewegen en fit blijven met
fysiotherapeut Ruben Luijckx van Fysio Fitaal. Het programma werd afgesloten met een meditatieoefening door Bob Mijling van Mediatietraining Goirle. “Dat was heel ontspannend”, reageerden verschillende patiënten via de chat, hoewel niet iedereen de oefening zittend kon doen.

Online bingo

Tussendoor was er ook ruimte voor vermaak: de leden deden online bingo met als hoofdprijs een winter wellness weekend aangeboden door Eureka Vakantiehuisjes en er werden filmpjes getoond die eerder waren opgenomen bij drie (actieve) leden van de vereniging: Anne Marie Huizer, Monika van der Geld-Susijn en Johan Akkermans.

Voor degenen die er niet bij konden zijn of een onderdeel nog eens willen terugkijken, de uitzending staat inmiddels op de website en de Facebookpagina van de Dystonie Vereniging.