8 Tips voor zelfzorg in stressvolle situaties (B)

Stress heeft, zoals we weten, een negatieve invloed op symptomen van dystonie. Hoe kun je leren omgaan met stressvolle situaties, waardoor die minder invloed hebben op jouw klachten?

  1. Erken het bestaan van verlies en verandering. Denk hierbij aan het verlies van dingen die je niet meer kan of verlies van dierbaren. Ook positieve veranderingen in ons dagelijks leven hebben impact op ons bestaan. Verlies en verandering erkennen, helpen om stress te verminderen.
  2. Maak inschattingen en stel prioriteiten op. Bekijk je kalender en geef aan welke activiteiten en verantwoordelijkheden belangrijk zijn voor jou. Dit kan je helpen om positieve keuzes te maken over hoe jij je tijd en energie wilt besteden.
  3. Een goede nachtrust staat op nummer 1 in de zelfzorg. Een goede slaap kan je fysieke welzijn een boost geven, alsook het gevoel dat je de dingen beter aankan. Zorg ervoor dat je een goed slaappatroon hebt en let op het gebruik van cafeïne. Als je hiervoor hulp nodig hebt, kan je dat bespreken met je dokter of psycholoog.
  4. Verander je routines en tradities. Wees niet bang om met familie en vrienden te praten over de keuzes die jij maakt. Leg uit wat jouw beperkingen zijn, zodat er meer begrip ontstaat. Omarm een nieuwe manier van zaken aanpakken.
  5. Blijf verbonden. Verbondenheid met vrienden, familie en de buurt geeft een gevoel van veiligheid en trots.
  6. Kijk uit naar gevoelens van hoop en vreugde en probeer deze zo lang mogelijk vast te houden. Voorbeelden: de glimlach van een onbekende, je favoriete liedje op de radio, tijd met familie en
    vrienden. Herken kleine momenten van geluk en denk met dankbaarheid aan eerdere geluksmomenten.
  7. Adem geregeld met diepe teugen in. Slechts tweemaal diep en zacht inademen kan je helpen om rustig en gefocust te blijven.
  8. Wees niet bang om te vragen om hulp. Wanneer je sukkelt met depressiviteit of gevoelens van hopeloosheid, praat dan met mensen bij wie je je veilig voelt. Je kan ook bij een mentale  hulpverlener professionele hulp zoeken: een goede psychiater of psycholoog. Als je niet weet waar te zoeken voor hulp, kan je eventueel bijkomende informatie vinden op het internet: dystonia-foundation.org/living-dystonia/mental-health/

Dit artikel werd overgenomen van de website: ‘Self-care for the Holidays’ met Margie Frazier, PhD, LISW-S, aangeboden door de ‘Dystonia Medical Research Foundation’. Wil je meer weten? Kijk dan op: https://dystonia-foundation.org/self-care-for-the-holidays/