Erik van Wensen

Wie is Erik van Wensen?

Mijn naam is Erik van Wensen en ben sinds 2005 als neuroloog werkzaam in Apeldoorn. Mijn opleiding tot neuroloog heb ik gedaan in het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg en daar werd mijn interesse gewekt in bewegingsstoornissen. In Apeldoorn is dit mijn specialisatie en de laatste jaren in het bijzonder de Taak-Specifiek Dystonieen bij Sporters. Dat is sinds 2020  zelfs een promotie-traject geworden, onder begeleiding van neuroloog Bart van de Warrenburg van het Radboud UMC, hoogleraar neurologie Marina de Koning-Tijssen en hoogleraar sportgeneeskunde Hans Zwerver van het UMCG. In 2020 heb ik een Sport Dystonie Centrum in Apeldoorn opgezet.

In welk ziekenhuis bent u werkzaam?

  1. Gelre Ziekenhuizen, locatie Apeldoorn, 3 dagen per week
  2. Sport Dystonie Centrum, Apeldoorn, 2 dagen per week

Hoeveel dystonie patiënten ziet u bij de poli?

Op de Botuline-Toxine-poli zie ik ongeveer 100 patiënten met focale dystonieën.

In het Sport Dystonie Centrum heb ik inmiddels zo’n 60 sporters gezien met een Taak-Specifiek Dystonie in diverse takken van sport zoals “Runner’s  Dystonia” en “de Yips”.

Welke vorm van dystonie behandelt u het meest?

Met name patiënten met een Focale Dystonieën zoals Cervicale Dystonieen, Blepharospasmen, Hemifacialis Spasmen en sporters met een Taak-Specifieke Dystonie

Injecteert u zelf botuline of wordt dit door verpleegkundig specialisten gedaan?

De botuline-toxine wordt om en om door een collega neuroloog en mijzelf geïnjecteerd. Helaas hebben wij nog geen verpleegkundig specialist.

Welk type botuline wordt geïnjecteerd?

Botuline Toxine A: Dysport

Welke boodschap wil u de dystonie patiënten meegeven?

Multidisciplinaire behandeling is ook bij dystonie erg belangrijk. Met name bij cervicale dystonie mag gespecialiseerde fysiotherapie niet achterwegen blijven voor een optimaal resultaat. En ook al lijkt sport een luxe en soms onbelangrijk: Taak-Specifieke Dystonieën bij Sporters kunnen een enorme impact op mensen hebben en verdienen daarom meer aandacht.