The Move, symptomen herkennen door rollenspellen

Een onderwijsproject met rollenspellen

‘The Move’ is een onderwijsproject met een vorm analoog aan ‘The Voice’, bedacht door de Franse neuroloog dr. Emmanuel Flamand Roze, om neurologische ziektebeelden beter te begrijpen, empathie te vergroten, maar ook om ‘neurophobia’ (angst voor neurologische vraagstukken) tegen te gaan. Door het inzetten van rollenspellen waarbij geneeskunde studenten neurologische syndromen en symptomen uitbeelden in theaterscènes, wordt zowel het inzicht in ziektebeelden als ook het inlevingsvermogen vergroot.

Begin juli vond de vijfde editie van dit innovatieve onderwijsproject ‘The Move’ plaats aan de Sorbonne Universiteit in Parijs, waarbij voor het eerst een Nederlands team meedeed; de neurologie-afdeling van het UMCG.

Het UMCG was vertegenwoordigd door een team van zes enthousiaste studenten (Marrit Dijkstra, Marlon Veld, Twan van Dalen, Thomas de Vries, Jens Sijtsma en Sjoukje Polet), onder leiding van neurologen dr. Martje van Egmond en dr. Roald Lambrechts.

Editie 2024, debuut team UMCG met support van de Dystonie Vereniging

Dit jaar deden er 10 verschillende teams mee van over de hele wereld, waaronder Vietnam, Brazilië en Roemenië. Na maandenlange voorbereiding was er een tweedaagse bijeenkomst in Parijs, waarbij ieder team in vijf verschillende ‘battles’ een theatersketch liet zien. Een deskundige jury gaf punten voor neurologische nauwkeurigheid en originaliteit. Het Groningse team heeft verschillende ziektebeelden voor het voetlicht gebracht, waaronder taak-specifieke dystonie, myotone dystrofie, oogbewegingsstoornissen en migraine.

Het publiek bestond behalve uit studenten en zorgverleners ook uit patiënten. Zij waren actief betrokken bij de organisatie van het project. Samenwerking met patiënten was ook voor het Groningse team essentieel: er is voorafgaand contact geweest met Nathalie Damman van de Patiëntenraad van het Expertisecentrum Bewegingsstoornissen van het UMCG en Stichting IJzersterk en Robert Scholten van de Dystonie Vereniging: zij gaven hun volledige steun aan het project.

Hoewel Nice uiteindelijk won, won Groningen wel één van de ‘battles’ en deed veel waardevolle ervaringen op. Het team is zo geïnspireerd geraakt dat ze graag samen het concept van ‘The Move’ ook in Nederland voort willen zetten.

Wij als Dystonie Vereniging omarmen deze projecten zodat diagnoses in de toekomst sneller gesteld worden en zullen ook komende edities onze volledige steun hieraan geven. We hopen hier tijdens de Nationale Dystoniedag op 16 november en in de volgende Tonus meer aandacht aan te geven.