Selma Tromp

In welk ziekenhuis bent u werkzaam?

De afgelopen 13 jaar werkte ik in het St Antonius ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein, maar per september 2021 ga ik in het LUMC in Leiden werken.


Hoeveel dystonie patiënten ziet u bij de poli?

Ik zie in Utrecht ruim 100 dystonie patiënten op mijn botuline toxine spreekuren, het aantal patiënten is in de loop van de jaren aardig toegenomen.

 

Welke vorm van dystonie behandelt u het meest?

Ik behandel vooral patiënten met torticollis spasmodica en hemifacialisspasme of blefarospasme. En er zitten ook patiënten bij met (nog) zeldzamere aandoeningen, zoals schrijverskramp of andere taakspecifieke dystonieën.

 

Injecteert u zelf botuline of wordt dit door verpleegkundig specialisten gedaan?

Ik injecteer zelf, net als de collega’s Hoff en Huisman in Utrecht. Ik zal dat in het LUMC ook gaan doen.

 

Welk type botuline wordt geïnjecteerd?

Ik heb de meeste ervaring met het merk Dysport, maar gebruik ook wel Botox.

 

Welke boodschap wil u de dystonie patiënten meegeven?

Een van de lastigste gevolgen van de komende overstap naar een ander ziekenhuis in een andere regio, is dat ik afscheid moet nemen van de patiënten die ik in Utrecht jarenlang intensief heb gevolgd en die me dierbaar zijn geworden. Ik weet dat het voor patiënten met dystonie over het algemeen niet heel makkelijk is om te wisselen van dokter/prikker, omdat er weer een nieuw evenwicht moet worden gevonden, maar gelukkig kan ik mijn patiënten in de goede handen van mijn collega’s achterlaten.

Voor alle patiënten van wie ik nu afscheid moet nemen: bedankt voor het vertrouwen, de persoonlijke verhalen en de vele lieve woorden, die ik nu mag ontvangen! Het ga jullie goed.